Hjem

Case Stories

Kredsløb

Kredsløb

27 feb 2022

Klimamål for Aarhus – grøn omstilling med fjernvarme

Det østjyske forsyningsselskab Kredsløb (tidligere AffaldVarme Aarhus) har et mål om at levere klimaneutral varme i 2030, og et af fokusområderne i strategien for 2021-2025 er, at det skal være nemmere for Kredsløbs kunder og samarbejdspartnere at bidrage til den grønne omstilling.

Fjernvarme er allerede den mest CO2-venlige måde at opvarme sin bolig på, og Kredsløb arbejder hver dag for at gøre fjernvarmen endnu grønnere.

Kredsløb har i dag ca. 62.000 forbrugere, hvoraf ca. 42.000 husstande er privatkunder i enfamiliehuse eller rækkehuse. En del af disse installationer udnytter energien i den leverede fjernvarme for dårligt. Både økonomien og miljøet kan derfor få et løft, hvis der sættes fokus på varmeinstallationer, der kører optimalt og dermed udnytter fjernvarmen bedre.

Af den grund har Kredsløb introduceret en ny abonnementsløsning: Fjernvarme Plus. I første omgang er det et tilbud for private forbrugere, der bor i enfamiliehuse og rækkehuse. Med Fjernvarme Plus får kunderne en ny fjernvarmeunit installeret uden selv at skulle betale de 15.000-20.000 kr. et nyt varmeanlæg koster. I stedet betaler kunden et månedligt abonnement. Den nye ordning er blandt andet attraktiv for de kunder, som har en installation, der ikke udnytter fjernvarmen godt.

Samtidig giver Fjernvarme Plus Kredsløb mulighed for at udvide sit leveringsområde. Hvor det før gik til og med stikledningen og hovedhanerne inde i huset, omfatter det med Fjernvarme Plus også selve fjernvarmeinstallationen i husstanden.

Med denne abonnementsordning ejer og servicerer Kredsløb fjernvarmeunitten hos slutkunden, hvilket giver Kredsløb mulighed for at sikre, at slutkundens unit kører optimalt. Kunden får en ny og effektiv fjernvarmeunit installeret og indreguleret af en VVS-installatør. Slutbrugeren slipper således for at bekymre sig om teknikken og driften, og opnår den fulde komfort med varme og varmt brugsvand til sin bolig mod blot at betale et fast månedligt abonnement sammen med varmeregningen.

Med Fjernvarme Plus får slutkunden altså grøn varme på abonnement til kun 199 kr. om måneden ud over forbrugsudgifterne.

Læs mere om Fjernvarme Plus her

Opgaven for Redan

Hvis Kredsløb skal nå målet i den langsigtede plan om at blive CO2-neutral i 2030, er det nødvendigt at få sænket fremløbstemperaturen. Det stiller helt anderledes krav til kundernes installationer, og især ældre anlæg fungerer sjældent tilfredsstillende og effektivt ved fremløbstemperaturer, der ligger 10-15 grader lavere, end det vi kender i dag.

Derfor er det nødvendigt, at de fjernvarmeunits, der installeres hos Kredsløbs kunder, er moderne og effektive og kan arbejde og levere den nødvendige komfort ved væsentligt lavere fremløbstemperatur. Det er her Danfoss Redan kommer ind i billedet.

Redan har specialiseret sig i at producere fjernvarmeunits, der netop lever op til de driftsforhold, der tilstræbes i Fremtidens Fjernvarme. Teknikken er tilpasset forholdene med lav temperatur, og enhederne er isoleret efter de krav og standarder, der er for branchen.

- Vi har stor erfaring at trække på, og det giver en god ballast, når projektet skal optimeres til det aktuelle behov. Også i den gode dialog med Kredsløb har vi haft en god sparringspartner (Nordic Key Account Manager, Danfoss Redan, Mark Wandy Nielsen).

Så da forsyningsselskabet i september 2021 gennemførte en udbudsrunde og indhentede tilbud vedrørende levering af units til brug for pilotprojektet, faldt valget på Redan. Redan matchede både kravene til teknikken og afgav dertil en konkurrencedygtig pris.

Danfoss Redan blev således valgt som leverandør, foreløbigt blot til pilotprojektet under ”Fjernvarme Plus”. Pilotprojektet er startet op primo 2022, og Danfoss Redan skal i første omgang levere 250 units.

Målsætningen for Kredsløb er, at der over en 3-årig periode skal installeres op mod 5.000 nye units hos deres kunder. Det er ambitiøst, men hvis kravene om CO2-neutralitet i 2030 skal opnås, er det vigtig at få så mange forbrugere på abonnementsordningen som overhovedet muligt.

Katrine Michelsen, Produktingeniør hos Kredsløb, inspicerer den første Akva Lux II Se installation.

 

- ”Samarbejdet har efter opstarten været rigtig fint. Vi har været hos Redan til gennemgang af ECL 310, og Redan har også været forbi hos nogle kunder sammen med vores VVS’er for at sikre, at alle indstillinger er korrekte.” (Produktingeniør, Kredsløb, Katrin Michelsen).

Løsningen med Danfoss Redan A/S

Akva Lux II Se unitten til Kredsløb er selvfølgelig specielt tilpasset de tekniske bestemmelser fastsat af Kredsløb (dengang AffaldVarme Aarhus).
Akva Lux II Se løsningen til Kredsløb er en fuldisoleret komplet installation for varme og varmt vand til direkte anlæg. Akva Lux II Se dækker behovet for både vand og varme til såvel store som små enfamilieboliger. Unitten har høj ydeevne, som lever op til fremtidens energikrav, når det gælder lavt energiforbrug og effektiv udnyttelse af energien. Med unik reguleringsteknologi PTC2+P med energisparefunktion til styring af det varme vand, som gør den særligt energibesparende, da den ikke bruger fjernvarme, når der ikke tappes. For styring af varmen i huset leveres Akva Lux II Se leveres med Danfoss ECL310 vejrkompensering, der fuldautomatisk indstiller temperaturen i huset. Danfoss ECL310 regulatoren tilkobles via internettet til en portal, der giver Kredsløb mulighed for at overvåge driften fra centralt hold samt fejlfinde på anlægget uden fysisk besigtigelse og dermed ofte kan undgå at der skal sende servicefolk ud til anlægget.

Evalueringen af projektet

Med Redans fuldisolerede Akva Lux II Se unit har kunden, der er tilknyttet Kredsløb, fået følgende fordele:

- bedre komfort i boligen, idet anlægget indstiller sig selv efter udetemperaturen.
- mindre varmetab til omgivelserne, idet anlægget er bedre isoleret.
- en mindre varmeregning, idet energiudnyttelsen er klart forbedret med effektiv teknologi.
- en besparelse på elregningen, da anlægget bruger mindre el end ældre anlæg.

Med Danfoss ECL 310 har Kredsløb mulighed for at tilgå regulering af fjernvarmeunits via ECL-portalen.

Det giver dem mulighed for at foretage indregulering samt fejlfinde fra centralt hold og dermed undgå, at der skal sendes servicefolk ud til dette.

- ”Med muligheden for at tilgå reguleringen af fjernvarmeuniten hjemmefra sparer vi forhåbentligt en del udkørsler samtidig med, at vi sikrer optimal udnyttelse af enheden. Det er både effektivt og grønt.” (Produktingeniør, Kredsløb, Katrin Michelsen).

Få mere information om Redans Fjernvarmeunits her: Redan Fjernvarmeunits 

 

Har du spørgsmål til projektet?

Area Sales Manager, Finn Kjeldsen, tel. 2360 3533, mail: fik@danfoss.com

 

Tekniske spørgsmål kan du rette til

Nordic Key Account Manager, Mark Wandy Nielsen, tel. 29161632, mail: mawn@danfoss.com

Finn 1200X900px

Finn Kjeldsen

Area Sales Manager

Tlf. 23603533

E-mail fik@danfoss.com

Mark 1200X900px

Mark Wandy Nielsen

Nordic Key Account Manager

Tlf. 87438973

E-mail redan.projekt@danfoss.com

Lisbeth 450X600px Ny 1

Lisbeth Kanstrup Jørgensen

Marketing

Tlf. 87438941 / 29161746

E-mail likj@danfoss.com

Nyhedsbrev

Sign up til Redans nyhedsbrev og få alle de vigtigste nyheder direkte ind i din indbakke. Så er du altid opdateret omkring nye produkter, kommende events, prislister m.m.

Vi bruger cookies for at sikre, at websitet fungerer korrekt, og for at forbedre din oplevelse. Du kan administrere dem ved at klikke på "juster indstillinger". Se Cookie-politikken for mere information.